Er bestaan in het Belgische voetbal maar 2 echte derby’s: Antwerp tegen Beerschot en KV Mechelen tegen Racing Mechelen. Nergens is de beleving zo groot, nergens bestaat er een grotere rivaliteit, dan tussen bovenvermelde stadsrivalen. Weken op voorhand staat “het kot in brand” en wordt er toegeleefd naar wat meestal wordt omschreven als “de match van het jaar”. Vrienden, collega’s die voor de andere ploeg supporteren, worden plots de grootste vijand. Voetbal wordt die dag écht oorlog. Het zal waarschijnlijk nog wel enkele jaren duren vooraleer er ooit weer een echt Antwerps derby wordt gespeeld. Maar ook in de Sint-Romboutstede wordt er gehoopt dat de eeuwige rivalen elkaar ooit nog eens zullen tegenkomen in de hoogste nationale reeksen. Want geef toe: tussen al die opgefokte constructies, kunstmatig in leven gehouden en door buitenlanders gefinancierde ploegen die momenteel in onze competities spelen, horen ploegen met een echt traditie, met echt vuur en passie, absoluut thuis. Ze geven het Belgische voetbal een groot stuk van zijn charisma.
12 000 toeschouwers voor een derby in 3de klasse!
Een stadsderby tussen “De Kakkers” en “Den Racing” op topniveau zal voor velen wellicht een natte droom blijven. De laatste derby dateert immers al van het seizoen 2004-2005, zowaar in derde klasse! Ruim 12000 toeschouwers zorgden voor een ongewone sfeer, zowel in als buiten het stadion. KV was begin deze eeuw in nauwe schoentjes gekropen en viel terug naar 3de klasse, waar het voor het eerst sinds lang de stadrivaal opnieuw tegenkwam. De omgeving van het Oscar Vankesbeeckstadion leek die dag oorlogsgebied. Beide ploegen kunnen immers rekenen op een trouwe en fanatieke aanhang. Dat de Racing-supporters fel te keer kunnen gaan, ondervond KSVO enkele jaren terug, toen het de openingsmatch van het seizoen 2007-2008 mocht spelen op het veld van Racing. KSVO domineerde de wedstrijd en stond een kwartier voor affluiten 0-1 voor. Toen begon het thuispubliek zich te moeien en stuwde zijn manschappen naar voor. Het werd uiteindelijk nog 2-1 voor Racing.
De onsterfelijke Rik De Saedeleer
Racing kende zijn grootste successen tussen beide oorlogen en juist na WOII. De grote ster van die naoorlogse periode was natuurlijk Rik De Saedeleer (op de foto met Mark Uytterhoeven), die ons na zijn actieve voetballoopbaan jarenlang op het puntje van onze stoel vast gekluisterd hield, tijdens de legendarische wedstrijden van onze Rode Duivels met als absolute apotheose de Mundial van Mexico 1986. In de jaren 60, kregen de groenwitten een terugval en degradeerden zelfs naar 3de klasse. Na jarenlang Jojo te hebben gespeeld tussen 3de en 2de klasse, behaalden ze in 1975 opnieuw de promotie naar de hoogste reeks. RCM kon echter maar één seizoen standhouden en viel terug naar 2de klasse. Na 10 jaar tevergeefs jagen op een nieuw titel, lukte het in 1988 opnieuw. Maar langer dan 2 seizoenen hield de ploeg het niet vol. In 1990 degradeerde Racing opnieuw naar 2de klasse en kreeg het vanaf dan moeilijk, met 4 seizoenen later zelfs de terugval naar 3de klasse. Racing was enkele keren heel dicht bij een nieuwe promotie, maar zakte langzaam af naar de grijze middenmoot. Een opflakkering kwam er nog even in het seizoen 2008-2009 met een 4de plaats, maar vooral een uitmuntend parcours in de Beker Van België. Op eigen veld werden de eersteklassers Germinal Beerschot en Zulte Waregem naar huis gespeeld, maar in de dubbele confrontatie tegen Lierse in de kwartfinale eindigde het sprookje alsnog. Racing klopte de Pallieters op eigen veld met 1-0, maar de geelzwarten wisten deze nederlaag in de terugmatch uit. Ook de eindronde voor promotie naar 2de werd verloren, maar het jaar daarop werd een ambitieus project voorgesteld.
De Mexicaanse ondergang
De club besloot samen in zee te gaan met de Mexicaanse voetbalschool Cesifut. Er kwam ook een Mexicaanse geldschieter. De samenwerking resulteerde in een instroom van Mexicaanse spelers. Sportief verzeilde Racing echter in de onderste regionen van het klassement en zou er niet meer weg komen. Trainer Regi Van Acker gaf in de loop van het seizoen, samen met een groot deel van de bestuursleden en enkele kernspelers, zijn ontslag omdat geldschieter Salvador Necochea zich teveel bemoeide met de sportieve gang van zaken en omdat hij zich niet meer kon vinden in de werkwijze van de club. Racing eindigde laatste en degradeerde voor het eerst in zijn bestaan naar Bevordering. Het vagevuur duurde maar 1 jaar. Er werd “grote kuis” gehouden en onder impuls van Racing-coryfee Raoul Peeters werd het kampioen met een straatlengte voorsprong op SK Londerzeel. Het eerste seizoen kon de ploeg zich probleemloos handhaven en vorig jaar speelde het al de finale van de eindronde voor promotie. Het verloor echter de finale van Geel, dat door de “affaire KSVO” geen halve finale hoefde te spelen en dus stukken frisser aan de aftrap kon komen.
Vorige confrontaties
KSVO treft voor zijn eerste thuismatch van dit seizoen dus een levende legende, een “Traditionsverein”. De club met het stamnummer 24 blijft ongetwijfeld één van de meest tot de verbeelding sprekende ploegen uit ons voetbal. KSVO en Racing Mechelen vochten in het verleden al menig pittige duels uit. Tijdens onze eerste passage in tweede klasse, begin de jaren 80, verloor KSVO nooit op het veld van Racing:
Seizoen 1980-1981
KSVO – RCM: 0-0
RCM – KSVO: 1-1
Seizoen 1981-1982
RCM – KSVO: 0-1, met een legendarisch doelpunt van Bart Lietar in de 89st minuut.
KSVO – RCM: 2-1
Seizoen 1982-1983 (KSVO degradeerde dat seizoen)
RCM – KSVO: 0-0
KSVO – RCM: 0-2
Vanaf het seizoen 200-2007, kwamen beide ploegen elkaar opnieuw tegen in 3de klasse
Seizoen 2006-2007:
KSVO – RCM: 1-0
RCM – KSVO: 2-2
Seizoen 2007-2008
RCM – KSVO: 2-1(openingsmatch)
KSVO – RCM: 1-1
Seizoen 2009-2010 (degradatie voor RCM)
RCM – KSVO: 2-2 (openingsmatch)
KSVO – RCM: 2-3