Guillaume Cnudde, hier aan het werk tegen Club NXT, zorgde met de gelijkmaker tegen Olsa Brakel voor de ommekeer.  N De Zitter  KSVO

Na de valse start op Voorde-Appelterre, rechtte KSVO de rug tegen Olsa Brakel. KSVO behaalde een hard bevochten maar ruim verdiende zege tegen de buren. Onze tegenstander KVK Westhoek dwong na één seizoen 3de nationale meteen de promotie af en wil vooral het behoud afdwingen. Zij pakten vorige week hun eerste punt.

Opluchting aan de Scheldeboorden

Een grote “oef”-kreet en een geweldige “Forza SV!”, galmden vorige week zaterdag door het Thienpontstadion. Het gevoel was dubbel goed. Enerzijds was er opluchting, dat na 8 wedstrijden zonder zege, eindelijk nog eens kon gewonnen worden van buur Olsa Brakel. Anderzijds was het wat bang uitkijken hoe de ploeg ging reageren na de pandoering van de openingsspeeldag. Ondanks dat KSVO al vroeg op achterstand kwam, gingen de kopjes niet naar beneden en werd met volle overgave gezocht naar de gelijkmaker. In de eerste helft lukte het niet, ook niet vanop de stip, maar in de 2de helft trok KSVO na een sterke collectieve prestatie de scheve situatie recht. 2 van de 3 doelpunten werden gescoord door bij onze jeugd opgeleide spelers. De euforie maakte echter al vlug plaats voor nuchterheid, want met KVK Westhoek wacht een niet te onderschatten tegenstander. Het is nu al duidelijk dat in deze reeks opnieuw veel ploegen aan elkaar gewaagd zullen zijn. Een nieuwe Oudenaardse zege zou meer dan welkom zijn, want de komende weken wachten matchen tegen ploegen met titelambities.

Griekse tragedie op slotspeeldag van seizoen 2022-2023

Toen RFC Wetteren 2 seizoenen geleden op de voorlaatste speeldag slechts 0-0 gelijkspeelde tegen KSVO, leek het lot van de Oost-Vlamingen bezegeld. Zij moesten op de laatste speeldag rekenen op een mirakel. Zelf moesten zij winnen op bezoek bij Jong EsseVee en rekenen op een nederlaag van KVK Westhoek om alsnog de barragewedstrijd af te dwingen. Onze komende tegenstander had op speeldag 29 in de laatste seconde op het veld van RC Harelbeke de 3 punten alsnog uit handen gegeven. Het werd 3-3, waardoor Harelbeke gered was en de fusieploeg uit Ieper en Poperinge op de slotspeeldag nog 1 puntje nodig had om zo zeker te zijn van de barragematchen voor het behoud. Geen mens in de omgeving van het Crackstadion in Ieper die twijfelde aan de goede afloop tegen KM Torhout, dat niets meer te winnen of te verliezen had. Op de slotspeeldag stond Wetteren aan de rust met 1-0 in het krijt, maar in Ieper liep het volledig fout ondanks een vroege goal. Westhoek verloor na een dramatische match met liefst 2-6! Uitkijken was het naar het resultaat van RFC Wetteren, dat op de koop toe in de 96ste minuut de winnende treffer scoorde, een ongelooflijk Grieks drama, dat insloeg als een bom. Wetteren naar de barragematchen en KVK Westhoek naar 3de nationale, iets wat niemand bij aanvang van het seizoen had durven voorspellen, want de ploeg startte uitstekend met 10 op 12!

Terug naar 2de klasse na 1 jaar vagevuur

De club moest herbronnen, want het wou absoluut zo vlug mogelijk terug naar de 2de klasse, wat meteen lukte. Na een spannende strijd met Vigor Wuitens Hamme, speelde het op de laatste speeldag kampioen. Beide ploegen hadden evenveel punten, maar Westhoek had een match meer gewonnen.
In vergelijking met de kern die 2 seizoenen nog tegen KSVO speelde, zijn niet veel spelers overgebleven. Dirk-Jan Dewaegemaeker trok na de degradatie voor 1 seizoen naar FC Gullegem, maar we leerden hem ondertussen op de openingsspeeldag kennen met Voorde-Appelterre! Andere sterkhouders zoals Jeremy Cremers, Jarne Jodts, Omar Lekhechine en Valentin Mahieu zijn ook niet meer actief bij de club. Rodrigue Dutoit werd de nieuwe doelman en Kevin Gallo de leider op het middenveld. Beiden hebben een verleden bij KSVO. Voor de rest versterkte de ploeg die de promotie afdwong zich dit seizoen met vooral enkele jonge spelers zoals Andrew Vanderbiest (Erpe-Mere), Jeffred Bonsu (KVV Eendracht Aalter), Zakarya El Arachi (RFC Rapid Symphorinois) en Noa Bara (WS Lauwe). Juist over de grens bij onze zuiderburen werden ook nog Enzo Alves (Olympique Marcquois) en Ayrance Leganase (FC Loon-Plage) gehaald. Bij SC Dikkelvenne werd de ervaren centrale verdediger Arno Claeys weggeplukt.
De ploeg wil zich in de eerste plaats verzekeren van het behoud. Op de eerste speeldag verloor het bij VC Westerlo B met 3-0 en op de vorige speeldag behaalde het zijn eerste puntje van dit seizoen. In de slotminuut zorgde invaller Keita Aboubacar voor de 1-1 gelijkmaker tegen SC Dikkelvenne.

Stefan Leleu: “Er zal elke week moeten geknokt worden”.

Trainer Leleu was natuurlijk tevreden na de zege tegen Olsa Brakel, maar predikt vooral realisme en nuchterheid. “KVK Westhoek is een gedreven en enthousiast geheel,” zegt trainer Stefan Leleu. “We kennen inderdaad Rodrigue Dutoit en Kevin Gallo van hun passage bij ons. “Met Olivier Scholaert, Jasper Degels en Seppe Gantois lopen er nog 3 spelers rond in het team, waartegen we 2 seizoenen geleden nog hebben gespeeld.”
Onderschatten van de promovendus zit er bij de Oudenaardse trainer zeker niet in. “Wij zullen ons niveau van vorige week moeten halen en zo de lijn doortrekken om onze nodige punten binnen te halen, want na Westhoek wachten met Zelzate en Roeselare 2 ploegen met promotie ambities. Elke week zal er moeten geknokt worden, want het niveau van alle teams ligt momenteel dicht bij elkaar.”

Spelersinfo:

Met uitzondering van Gaëtan D’Hondt is iedereen fit. Hij kreeg deze week een extra behandeling bij dokter Sas. Hij zal wel nog zeker 2 weken moeten rusten vooraleer hij kan starten met zijn revalidatie.

Het verleden:

2014-2015 - Beker Van België

KVK Westhoek – KSVO 1-2. Alexander Frutos boog met 2 doelpunten de achterstand om.

2018-2019 - Beker Van België

KVK Westhoek – KSVO 1-2. Deze keer trok de thuisploeg aan het langste eind, ondanks de gelijkmaker van Demspey Vervaecke.

2019-2020 – 2de nationale amateur

KSVO - KVK Westhoek 3-2.
KSVO kwam dankzij een hattrick van Donovan Habbas 3-0 voor, maar de bezoekers beten nog fel van zich af.
KVK Westhoek – KSVO 4-3. Memorabele match, die zelfs Sporza haalde. Aan de rust stond het 4-1 voor de thuisploeg. Dempsey Vervaecke zorgde halverwege de 1ste helft voor de gelijkmaker. De thuisploeg moest met 10 man verder na een rode kaart, maar kwam op slag van rust op een 2-1 voorsprong. In de laatste 2 minuten trapten zowel Himpe als Robaeys vanop eigen helft naar het Oudenaardse doel. Doelman Rodrigue Dutoit (nu bij onze tegenstander) zag de schoten, gedreven door een felle stormwind als raketten over zijn hoofd tegen de nettenvliegen. 4-1 was de ruststand na 90 dolle seconden. In de 2de helft had KSVO nu de wind mee, maar miste al vroeg via Jesse Martens een strafschop. KSVO kwam via diezelfde Martens en Lorenzo Heirwegh toch nog terug tot 4-3

2021-2022 – 2de nationale amateur

KVK Westhoek – KSVO 2-0
KSVO - KVK Westhoek 0-0

2022-2023 – 2de nationale amateur

KVK Westhoek – KSVO 1-2. Matt Demets wiste met 2 doelpunten een vroege voorsprong van de thuisploeg uit.
KSVO - KVK Westhoek 1-1: Jérôme Mézine zorgde voor de gelijkmaker