Invallen en scoren. Het kan deugd doen. Lorenzo Heirwegh wordt gefeliciteerd, nadat hij met een fraaie vrije trap de bevrijdende 2-0 binnen trapte. Foto Marina Novinchanova Van De Wiel

KSVO ontving deze avond KRC Gent en deed er best aan om de 3 punten in eigen huis te houden, om niet te moeten spreken van een matige of slechte start. Tegenstander KRC Gent bevond zich de voorbije maanden in troebel water en haalde met Elimane Coulibaly een oude bekende in huis als trainer.

Gilles Van Herreweghe terug in de ploeg

Eén wijziging bij KSVO in vergelijking met de ploeg die vorige week verloor op Aalst. Gilles Van Herreweghe kwam terug als vertrouwde rechtsachter, waardoor Van De Wiel centraal op het middenveld ging spelen. Martens, Van Wambeke, De Buysscher en Heirwegh begonnen op de bank. Lorenzo is wel 100% fit, maar mist nog wat matchritme. Bij KRC Gent zagen we Elimane Coulibaly terug als trainer.

Gillian Verbrugge strafschopheld in eerste helft

De wedstrijd startte zonder studieronde. Triest moest al vroeg ten koste van een hoekschop afgeblokt worden. Aan de overkant wou Cnudde profiteren van balverlies op het Gentse middenveld. Hij zag Londot ver uit zijn doel staan, maar zijn poging strandde uiteindelijk op de Gentse doelman. Aan de andere kant was het Vankerkhoven die bijna profiteerde van een mistasten op het Oudenaardse middenveld. Verbrugge haalde het, oog in oog met de Gentse topschutter. Terug naar de overkant, waar Van De Wiel doelman Londot tot een knappe redding dwong, na een hard schot. 4 kansen en we waren amper 7 minuten ver. De energiek coachende Coulibaly zag zijn gevaarlijk spitsenduo Triest-Vankerkhoven counteren. Ook deze keer kwam doelman Verbrugge als winnaar uit de man-tegen-man situatie. Op het kwartier was het weer de hoger vernoemde tandem die voor gevaar zorgde. Deze keer besloot Vankerkhoven van heel dichtbij op Verbrugge. Ook KSVO stak de neus aan het venster. Van Meenen, op links afgezonderd door Van De Wiel, zag zijn schot door Londot gekeerd worden in hoekschop. Een venijnige voorzet van Mestdagh werd door een Gents verdediger nog net voor de aanstormende Demets in hoekschop geduwd. De drankpauze, halverwege de eerste helft zorgde voor wat rust, maar éénmaal herbegonnen, kwamen de kansen er opnieuw. Van De Wiel stuurde opnieuw Van Meenen op wandel. Ook deze keer redde Londot in hoekschop. Na een half uur spelen, was er nog niet gescoord en daar hadden de doelmannen veel mee te maken. Maar even later werd de ban gebroken. Na een nieuwe hoekschop kwam de bal voor de voeten van Demets en die poeierde vanop de rand van de zestienmeter, de bal staalhard in doel (1-0). Gent zocht nog voor de rust de gelijkmaker en kwam er 2 keer bijzonder dichtbij. Na een duw op Vankerkhoven ging de bal op de stip. Vorig jaar was spits Joran Triest nog de killer van KSVO, maar deze keer was het Verbrugge die aan het langste eind trok. Hij stopte knap de harde strafschop, op halve hoogte van Triest. En op slag van rust mocht KSVO een nieuw kaarsje branden. Vankerkhoven kopte een voorzet vanop links staalhard tegen de lat. Gerust werd er met een 1-0 voorsprong voor KSVO, na een eerste helft met toch wel een dozijn doelkansen.

Reorganisatie bij KSVO na rode kaart

De 2de helft begon met een valse noot voor KSVO. Na balverlies op het middenveld, moest Jourquin een lichte noodremovertreding maken op de doorgebroken Vankerkhoven. De ref was onverbiddelijk: rood voor Jarno en KSVO moest bijna een helft met zijn tienen verder. Leleu trok De Waele een bank achteruit en KSVO ging een stuk lager spelen. Merkwaardig genoeg, kreeg Gent in de 2de helft geen echte doelkansen meer, ondanks balbezit en de numerieke meerderheid. De sterk spelende Mézine werd opgeofferd en Heirwegh kwam in de ploeg. En het was KSVO dat op de counter voor gevaar zorgde. Demets haalde verrassend uit, de bal streelde de bovenkant van de lat. Gent pakte uit met powerplay en het spel werd een stuk bitsiger. De ref leek de controle over de match te verliezen. Dierickx mocht zich gelukkig prijzen dat hij na 2 zware overtredingen mocht blijven staan. Demets vond aan de 2de paal de vrijstaande Heirwegh en diens kopbal werd door een verdediger in hoekschop gedevieerd. Deze werd aan de 2de paal verlengd tot bij Demets, die zijn kopbal op de lijn zag gekeerd worden. Nadat Vankerkhoven na een hoekschop over het Oudenaardse doek kopte, viel de beslissing 10 minuten voor het einde. Cnudde sneed met een geweldige solo door de verdediging en werd ten koste van een overtreding, met een gele kaart, afgeblokt, net in het half maantje. Heirwegh draaide de vrije trap staalhard en met veel precisie voorbij de muur naast de paal binnen (2-0). De kopjes gingen naar beneden bij Gent en marathonman Van Meenen kreeg vlak voor zijn vervanging nog de kans op een derde doelpunt, maar opnieuw stond Londot pal. Een wanhoopspoging van Triest, ver over het Oudenaardse doel, diep in blessuretijd, was het laatste wapenfeit in deze boeiende match.

Volgende week een nieuwe derby voor KSVO

KSVO haalde opgelucht het eindsignaal en staat met 4 op 9 rustig in de middenmoot. Volgende week wacht alweer een nieuwe derby. Deze keer moet KSVO op bezoek bij Dikkelvenne, dat deze avond een zware 0-5 nederlaag incasseerde in de derby tegen FC Merelbeke.

Wedstrijdinfo:

KSVO: Verbrugge, Van Herreweghe, Jourquin, Spileers, Mestdagh, De Waele, Van De Wiel Novinchanova, Van Meenen (90’ Van Wambeke), Cnudde, Demets (75’ De Buysscher) en Mézine (62’ Heirwegh)

KRC Gent: Londot, Amoah (66’ Diallo), Van Hoecke, Davies, Biebuyck (46’ Leemans), Queipo Gomez (46’ Kwabena Newman), Cooman, Dierickx, Volckaert, Triest en Vankerkhoven