Kevin Gallo (links) en Robbe De waele (rechts) weten pas zaterdagavond, of ze wedstrijdfit zullen zijn.    

Wedstrijden tussen Aalst en KSVO stonden in het verleden vaak garant voor spanning en discussies achteraf. Eendracht wil na enkele moeilijke jaren opnieuw hogerop, want het weet ook dat de achterban stevige honger heeft. Na een knappe 15 op 15, staat Aalst nu op een gedeelde leidersplaats en mag er stiekem gedroomd worden van meer.

Aanknopen met het roemrijke verleden.

Na de woelige jaren ‘60 en redelijk stabiele jaren ‘70, werd KSC Eendracht Aalst een stevige 2de klasser vanaf 1978, maar de topjaren beleefde de ploeg ongetwijfeld in de jaren ‘90 van de vorige eeuw, toen het 8 opeenvolgende seizoenen in 1ste klasse speelde en zelfs Europa in mocht. Het waren toptijden met kleppers als Gilles De bilde, Godwin Okpara, Harold Meyssen, Yves Vanderhaeghe en Koen De Vleeshauwer, om er maar enkele te noemen. Het verval zette zich in begin de 21ste eeuw en de ploeg degradeerde in 2002, nadat het geen licentie kreeg en in vereffening moest gaan. Zo moest de ploeg zijn naam veranderen in VC Eendracht Aalst en herbeginnen in 3de klasse. Aalst werd toen een soort “JoJo”-club met promoties en degradaties naar afwisselend 3de en 2de klasse, en zelfs 1 seizoen 4de klasse. Het speelde daar wel onmiddellijk kampioen. Bij de hervormingen voor aanvang van het seizoen 2015-2016, had de ploeg geen licentie voor 2de klasse. Aalst eindigde 7de in dat seizoen en verloor in de eindronde van La Louvière-Centre. Dat was het seizoen dat KSVO op de slotspeeldag in de slotminuut promoveerde naar de nieuw opgerichte 1ste amateurklasse. Het doelpunt van de promotie werd toen in de 91ste minuut gescoord door Klaas De Rock, die het seizoen daarop naar Eendracht Aalst vertrok. Aalst won het seizoen daarop in de eindronde voor promotie en zo kwam het terecht in de hoogste amateurklasse, waar het KSVO tegen het lijf liep. Beide ploegen degradeerden na afloop van het seizoen 2018-2019 naar de 2de amateurklasse. Vorig seizoen eindigde de ploeg op de 2de plaats, na VV Hoogstraten maar verloor in de eindronde tegen Mandel United. Aalst startte ook dit seizoen met de ambitie om zo hoog mogelijk te eindigen en – wie weet – de promotie meet te pakken. Aalst heeft nog steeds een groot latent aanwezig supporterslegioen, dat verlangt naar betere tijden.

Op kruissnelheid na haperende start

Eendracht begon pover met 3 op 9, maar daarna pakte het 5 zeges op rij en kroop zo onopvallend naar de 1ste plaats. Het deelt die plaats met Jong Cercle, waartegen op de 3de speeldag in een vooruitgeschoven match werd verloren. Beide ploegen hebben 18 punten uit 8 matchen, maar Aalst won 6 matchen, terwijl de Bruggelingen 5 keer wonnen en 3 keer gelijk speelden. Virtueel staat Aalst dan op die 1ste plaats.
Opvallend is dat er in de 1ste 5 zeges telkens met 1 doelpunt verschil werd gewonnen, maar dat werd vorige week ruimschoots gecompenseerd door een knappe 0-5 zege bij SC Dikkelvenne. KSVO is bij deze gewaarschuwd voor het Aalstse buskruit! Eendracht scoorde 15 doelpunten en incasseerde er 7. De laatste 2 matchen kon de verdediging en de doelman de netten ongeschonden houden.

De uitslagen van Eendracht Aalst
 
Speeldag Wedstrijd Score
1 BRAKEL OLSA - EENDRACHT AALST SC 2 - 1
2 EENDRACHT AALST SC - GULLEGEM FC 2 - 1
5 JONG CERCLE - EENDRACHT AALST SC 1 - 0
3 GENT RACING CLUB K. - EENDRACHT AALST SC 1 - 2
4 EENDRACHT AALST SC - ZELZATE K.VV 2 - 1
6 TORHOUT KM - EENDRACHT AALST SC 1 - 2
7 EENDRACHT AALST SC - ERPE-MERE UN. 1 - 0
8 DIKKELVENNE SC - EENDRACHT AALST SC 0 - 5
9 EENDRACHT AALST SC - OUDENAARDE SV -

De schutters:

4: Ibrahima Mbaye
3: Mitch Dekuyper
2: Arne Van Den Eynde en Jilke De Coninck
1: Jari de Vriendt, Dylan George, Quentin Panneel en Lars Wantens

Stefan Leleu: “Het wordt een zware klus tegen een sterke ploeg en sterke 12de man”

Het is geleden van het seizoen 1973-1974, dat KSVO nog eens kon winnen in het Pierre Cornelisstadion. Dat was toen met 0-1 en het doelpunt werd gescoord door de betreurde Patrik van Steenbrugge. Sporadisch werd dan nog eens een gelijkspel behaald, maar ook dat laatste dateert al van 2015. “Het is nu wel op een zaterdagavond, dat we spelen. De vorige keren was dat steeds op zondag, of een woensdag”, zegt trainer Stefan Leleu met een knipoog en een glimlach. “Eendracht won afgelopen weekend op overtuigende wijze bij SC Dikkelvenne met forfaitcijfers. Dat was voor hen een geweldige opsteker, nadat de vorige wedstrijden tegen E-M United en KM Torhout wel werden gewonnen, maar met het kleinste verschil!”
Onze trainer kent de kracht van Aalst. “Zij beschikken over 4 sterke spitsen, waarvan er 3 spelen: in de spits de onvermoeibare Mitch Dekuyper en de snelle Quentin Panneel. Op de rechterflank Dylan George die ze nog op het einde van de transferperiode in Nederland gingen halen. Op de bank hebben ze dan nog de onvoorspelbare Mbaye. Het is dus een ploeg met veel mogelijkheden. Achteraan hebben ze ook heel wat power met Burssens, Kukadji en Ryckaert. Op de linkerflank loopt de bij ons gekende Lars Wantens, die kwistig met voorzetten strooit en zelf begint te scoren. Neem daarbij nog de steeds sterk aanwezige 12de man en je weet dat je voor een zware klus staat.

Spelersinfo:

Casper De Buysscher ondergaat een kijkoperatie op 10 november en zal minstens 2 maand out zijn. Ten vroegste half januari kan hij opnieuw beginnen trainen. Nicolas Mulliez is vorige week geopereerd en moet nu dinsdag op controle bij dr. Sas. Waarschijnlijk duurt het nog 6 weken vooraleer hij terug kan starten. Thimo Spileers heeft nu zijn definitieve gips. Hiermee mag hij wel trainen, maar spelen zal pas binnen 4 weken mogen. Milan Cambier is aan zijn revalidatie begonnen na zijn kruisbandblessure. Jesse Martens is volop bezig met zijn revalidatie. Maar ook voor hem is het aftellen naar de tweede ronde om terug op het veld te staan.
Onze beide centrale verdedigers Kevin Gallo en Robbe De Waele hebben nog niet getraind. Dat wordt dus bang afwachten. De medische staf is met beiden wel volop aan het werken om ze klaar te krijgen, maar net zoals vorige week, zien we pas zaterdag of ze 100% fit zijn.
 


Wedstrijd

zaterdag 10/12 om 19u30

K.S.V.O.

V/S

RC. Gent


Stand

1

SC.E. AALST

14

31

2

Cercle Brugge U23

13

26

2

KSC Lokeren-Temse

14

26

4

KSV Oostkamp

13

25

4

KFC Sparta Petegem

14

25

6

KFC Merelbeke

14

22

7

KVV Zelzate

14

21

7

Jong Essevee

14

21

9

KRC Gent

14

19

10

Olsa Brakel

13

17

10

K.S.V.O

14

17

12

KVK Westhoek

14

16

13

KM Torhout

13

15

13

KSC Dikkelvenne

14

15

13

RFC Wetteren

14

15

16

RC Harelbeke

14

13

17

FC Gullegem

14

12

18

EM United

14

5

Kalender

10/12

19u30

K.S.V.O.

-

RC. Gent

17/12

18u00

RC. Harelbeke

-

K.S.V.O.

Topscorers

1

Jerome Mezine

8

2

Matt Demets

5

3

Lorenzo Heirwegh

3

4

Casper de Buysscher

1

4

Mathias Vercauteren

1

4

Nathan Mingiedi

1

4

Robin Van Wambeke

1

4

Kevin Gallo

1