KSVO speelt op Daknam normaal gezien zijn leukste match van het seizoen. In een groot stadion tegen een ploeg met naam, is het altijd plezierig spelen voor een jonge groep. Maar door de huidige situatie zal er van “genieten” niet veel sprake zijn. Kan een gehavend KSVO toch iets rapen?

Seizoenrevelatie Casper De Buysscher opnieuw als diepe spits?

Casper De Buysscher mag terugblikken op een heel sterke wedstrijd tegen RFC Wetteren. De amper 20-jarige jeugdspeler zorgde met een assist bij de 1-0 en het 3de doelpunt voor de 2de zege van het seizoen. Hij kijkt dan ook uit om op Daknam te mogen spelen. Van trainer Stefan Leleu kreeg hij al 2 wedstrijden op rij een opdracht als diepste spits. Door een aantal schorsingen en blessures, wordt hij mogelijk opnieuw diepe spits.
“Ik heb bij de jeugd lang als diepe spits gespeeld. Daarna voetbalde ik meestal op positie 10,” zegt de jonge speler. “Op Harelbeke dropte de trainer me in punt, omwille van mijn balvastheid, omdat ik het spel redelijk goed lees en ook omdat ik volgens hem in een goeie periode zit. Op Harelbeke verloren we wel met 4-2, maar ik denk dat ik ook daar vrij goed presteerde. Thuis tegen Wetteren liep het lekker met die assist en dat doelpunt.”
KSVO trekt dus naar Lokeren-Temse en dat blijft een wedstrijd waar iedereen toch naar uitkijkt. Toch is er eigenlijk weinig druk, omdat de komende opdrachten voor onze geelhemden veel belangrijker zijn. Tegen KSCT Menen, naar FC Gullegem en opnieuw thuis tegen KRC Gent, strijdt KSVO tegen min of meer haalbare tegenstanders in de strijd om het behoud. Wat KSVO zondag op Daknam pakt, is pure winst.
“In principe moet voor ons zondag niets”, aldus De Buysscher die sinds een jaar deel uitmaakt van de A-kern. “Alles wat we kunnen pakken moeten we zeker nemen. Lokeren-Temse is niet meer het Sporting Lokeren van vroeger, maar het stadion is hetzelfde en de fusieploeg heeft veel supporters. Dat is altijd leuk voetballen. Wij hebben voldoende kwaliteiten. Ik denk niet dat we zullen worden weggespeeld en we hebben niet de gewoonte ons in te graven.”
Het wordt door de schorsingen van Lorenzo Heirwegh en Robbe Vandenheede toch weer schuiven voor trainer Stefan Leleu. “Mogelijk speel ik opnieuw diep in de spits. Op rechts kan Gilles Van Herreweghe een rij vooruitschuiven en Warre Coopman in de ploeg komen. Ook centraal op het middenveld moet een oplossing worden gevonden. Deze zal wellicht afhangen van de inzetbaarheid van centrale verdediger Nicolas Mulliez, die vorige week een ingreep onderging aan zijn gebroken neus. “

Het roemrijke verleden van Sporting Lokeren

Sporting Lokeren, stamnummer 282, ontstond in 1970 na een fusie tussen Racing Athletiek and Football Club Lokeren en Standaard FC Lokeren. De nieuwe ploeg begon het seizoen 1970-1971 in 4de klasse, waar het meteen de titel haalde. Ook het seizoen erna speelde het kampioen. In het 1ste seizoen 2de klasse eindigde de ploeg halverwege, maar het seizoen daarop mocht het via een 3de plaats en zonder eindronde naar de hoogste klasse. De reden was dat er vanaf het seizoen 1974-1975 in de 1ste klasse met 18 ploegen werd gespeeld in plaats van 16. Sporting Lokeren deed het daar heel goed met als absoluut hoogtepunt de titel van vice kampioen in het seizoen 1980-1981. Lokeren had toen met onder andere Raymond Mommens, Maurits De Schrijver, René Verheyen, ‘Bouke’ Hoogenboom, Preben Elkjær Larsen, Wlodek Lubański en Grzegorz Lato een heus topelftal, dat ook in Europa hoge toppen scheerde. Arnór Gudjohnsen kwam als 17-jarige in 1978 naar Lokeren en debuteerde in een bekermatch tegen KSVO in het 1ste elftal. Hij werd ook 1 van de grote namen. De ploeg haalde de kwartfinale van de UEFA-cup, waarin nipt de duimen moest worden gelegd voor AZ Alkmaar, dat toen kampioen was in Nederland. Na het vertrek van Lato, Lubanski en Larsen, zakte de ploeg toch langzaam weg uit de top van het Belgische voetbal. In het seizoen 1992-1993 kon de ploeg de degradatie niet ontlopen en zakte naar 2de klasse, waar het 3 seizoenen verbleef.
In 2000 fusioneerde de ploeg met SK Sint-Niklaas tot Koninklijke Sporting Lokeren Sint-Niklaas Waasland. De ploeg werd weer en subtopper en dwong Europees voetbal af. In 2003 was er een naamswijziging naar KSC Lokeren Oost-Vlaanderen. Lokeren haalde tussen 2010 en 2014 onder impuls van Hans Vanaken diverse keren PO I, maar vanaf 2015, begon de ploeg toch weg te zakken.
Ook doken er financiële donderwolken op. Roger Lambrecht, voorzitter sinds 1994, zette in 2010 een stap opzij, maar bleef wel eigenaar en grootste investeerder. De club bleef echter teveel afhankelijk van de financiële impulsen van de bandenmagnaat. In 2019 degradeerde de ploeg naar 2de klasse en liet Lambrecht de club definitief over aan voetbalmakelaar Louis De Vries. Deze kon zich niet doorzetten en een jaar later ging de club in vereffening. KSV Temse, spelend in de 2de amateurklasse, reikte een reddende hand en op 22 april 2020 kwam er een fusie tussen KSV Temse en het failliete KSC Lokeren. KSV Temse verhuisde naar het Daknamstadion in Lokeren en speelde onder het eigen stamnummer 4297 verder onder de naam SC Lokeren-Temse. De club werd verkocht voor de prijs van twee zitjes in de nieuwe raad van bestuur van de voetbalclub.

Teruggevallen na goede start

De ploeg begon niet zonder ambitie aan zijn 1ste seizoen, dat al na 4 speeldagen werd stil gelegd omwille van Corona. Dit seizoen startte Sporting Lokeren Temse als een sneltrein met 4 opeenvolgende zeges. Daarna viel de ploeg fors terug met 2 punten uit 5 matchen. De 3-1 nederlaag van op Gullegem werd echter wel omgezet in een forfaitscore (0-5) omdat op het wedstrijdblad een niet-gekwalificeerde speler stond opgeschreven. Lokeren scoorde tot op heden 9 doelpunten in 10 competitiematchen. De ploeg incasseerde, ook door het geval FC Gullegem, officieel 6 tegendoelpunten en kan 6 clean sheets voorleggen.
Lokeren staat, door die forfaitzege voorlopig op de 4 de plaats met 20 punten uit 10 matchen. Het won 6 keer, verloor en speelde 2 keer gelijk.

De doelpuntenmakers:

Simon Vermeire 4
Gil Van Moerzeke 2
Youssef Boulaouali 1
Sami Djadi 1
Toon Janssens 1

Stefan Leleu: “Lokeren-Temse topfavoriet in de reeks”

“Er zijn voor ons momenteel géén leuke opdrachten,” zegt trainer Leleu. “Elke wedstrijd is er één waar we liefst punten halen. Onze tegenstander is omwille van zijn naam en faam toch de favoriet in de reeks. Ze haalden onlangs nog versterking binnen en haalden onlangs nog 2 extra spelers. Mathias Schils heeft een verleden bij SK Deinze en Diamant Ramazani is een speler die de Lokerse jeugdreeksen doorliep en daarna zijn geluk ging beproeven in Portugal. Dit toont toch de hooggespannen ambities van de club.”
Over het team zelf, weet Stefan Leleu ook wel voldoende. “Ze beschikken over heel wat gestalte en heel wat ervaring. Schuermans, De Neve, Vermeiren, De Man, Mestdagh en doelman Merckx hebben al wat watertjes doorzwommen. Met de sterke, grote Van Moerzeke en de ervaren spits Vermeiren hebben ze 2 grote, sterke troeven vooraan. In het middenveld loopt de technisch sterke Ben Omar. En natuurlijk hebben ze met een ruime achterban nog een extra troef!”

Spelersinfo:
 
Mano Decuypere is dinsdag geopereerd met succes. Hij mag de eerste 2 weken géén inspanningen leveren. Daarna kan hij lichtjes starten met zijn revalidatie. Jaan Vanwildemeersch gaat onder de MRI om duidelijkheid te verkrijgen over zijn blessure.
Robbe Vandenheede en Lorenzo Heirwegh zijn geschorst. Ook Batist Van Den Meerschaut zit op het gele strafbankje. Nicolas Mulliez probeert of hij kan spelen met zijn masker. Het wordt puzzelen en afwachten na de zaterdagtraining om te weten wie beschikbaar is.
 


Wedstrijd

vrijdag 03/12 om 20u00

K.S.V.O.

V/S

RC. Gent


Stand

1

KVK Ninove

13

30

2

KSV Zwevezele

12

27

3

KFC Sparta Petegem

12

24

3

Olsa Brakel

12

24

5

KSC Lokeren-Temse

11

20

5

KVV Zelzate

12

20

5

KFC Merelbeke

13

20

8

FC Gullegem

13

18

8

RC Harelbeke

13

18

10

K.S.V.O

13

15

10

KSC Dikkelvenne

13

15

12

KRC Gent

13

14

13

KVK Westhoek

13

13

14

KSCT Menen

13

12

15

RFC Wetteren

12

9

16

KSK Ronse

12

4

Kalender

03/12

20u00

K.S.V.O.

-

RC. Gent

12/12

15u00

K.F.C. Sparta Petegem

-

K.S.V.O.

19/12

15u00

Olsa Brakel

-

K.S.V.O

15/01

19u30

K.S.V.O.

-

K.VK. Westhoek

22/01

19u30

K.S.V.O.

-

KFC Merelbeke

29/01

19u30

SK. Ronse

-

K.S.V.O.

06/02

15u00

K.S.V.O.

-

KVV Zelzate

13/02

15u00

KSV Zwevezele

-

K.S.V.O.

19/02

19u30

K.S.V.O.

-

KVK Ninove

05/03

19u30

KSC DIKKELVENNE

-

K.S.V.O.

Topscorers

1

Lorenzo Heirwegh

5

2

Kristof Verspeeten

3

3

Nathan Mingiedi

2

4

Jaan Vanwildemeersch

1

4

Jesse Martens

1

4

Olivier Verstraete

1

4

Gilles Van Herreweghe

1

4

Casper de Buysscher

1

4

Milan Cambier

1

4

Omar Lekhechine

1