Een wedstrijd tussen KSV Oudenaarde en KSK Ronse spreekt altijd tot de verbeelding. Ook zaterdagavond strijden de Yin en Yang van de Vlaamse Ardennen voor de punten. Ronse pakte zaterdag zijn 1ste punten, bij KSVO staat de teller na 3 speeldagen nog steeds op 0…

“Koppen bij elkaar gestoken na nederlaag op Merelbeke”

KSVO, Racing Gent, Wetteren en Gullegem zijn de 4 ploegen met een trieste 0 op 9 bij aanvang van deze competitie. Warre Coopman, de enige nieuwkomer in de kern van KSVO, liet in de krant zijn licht schijnen op de huidige gang van zaken. “We hebben dinsdagavond de koppen bij elkaar gestoken en de nederlaag van op FC Merelbeke geanalyseerd”, zegt de verdediger. “Na de rust lieten we een serieuze kans op de openingstreffer liggen, maar aan de overkant scoorde de thuisploeg wel. Daarna kregen we op de counter het deksel op de neus. We hadden het geluk niet aan onze kant. We missen vooral Olivier Verstraete. Met hem speelde ik 1 match in de oefencampagne. Snel op hem rekenen kunnen we waarschijnlijk nog niet, want hij zal een conditioneel achterstand hebben.”
Warre Coopman greep als nieuwkomer alvast met beide handen zijn kans als rechtsachter. “Ik speelde drie seizoenen bij de beloften van Zulte Waregem en maakte vorig seizoen de hele voorbereiding met de A-kern van de eersteklasser mee. Toch is Oudenaarde voor mij een stap vooruit”, aldus de 21-jarige Gullegemnaar. “Het niveau in tweede nationale wordt onderschat. In het laatste seizoen bij de beloften van Essevee was ik een leider. Nu niet. De ouderen in de ploeg moeten ons op sleeptouw nemen. En de terugkeer van Kristof Verspeeten moet ons offensief sterker maken.”

SK Ronse technisch vaardige ploeg, zoals altijd…

“Mijn team trainde deze week heel goed, maar eigenlijk doen ze dat altijd goed en enthousiast,” zegt trainer Stefan Leleu. “Dat de spelers na de nederlaag op Merelbeke zwaar ontgoocheld waren, is inderdaad een positief signaal. De sportman die gekrent is in zijn eer… Dit kan een stimulans zijn om er tegen SK Ronse er vol tegen aan te gaan. Ook onze voorzitter kwam de ploeg een bemoedigend woordje toespreken.”
Bij Ronse is het elk jaar koffiedik kijken naar de samenstelling van de kern. Velen komen, velen gaan, weinigen blijven. Toch slagen onze Zuiderburen er steeds in om een valabele en technisch begaafde kern samen te stellen. “Met Mikaele Falzone hebben ze een technisch zeer begaafde speler. Ze beschikken ook over enkele stevige jongens zoals diepe spits Robin Itoua en 2 centrale verdedigers. Van de kern van vorig seizoen, blijft slechts een handvol spelers over. Falzone, Itoua, Soriba Sylla en Bo De Kerf waren er vorig seizoen nog bij.” Onze trainer was vorige week een aandachtig toeschouwer in de match van Ronse tegen Westhoek. “Ik zag gedurende een uur een goede thuisploeg die de schaapjes op het droge leek te hebben met een 4-0 bonus. Maar na talrijke vervangingen werd het in het laatste kwartier nog spannend. KVK Westhoek scoorde in de slotfase bijna nog de gelijkmaker. Ook tegen Sparta Petegem en op Olsa Brakel deden de spelers van de trainer met Colombiaanse roots Erick Angel Rios Murillo het niet slecht, ondanks telkens een 2-1 nederlaag. Wij zullen scherp en geconcentreerd moeten zijn en onze kansen grijpen, willen we eindelijk van die vervelenede 0 af!”

Doelpuntenmakers bij KSK Ronse:

Falzone (2), Botoko (2), Flamant (1) en Sylla (1)

Spelersinfo:

Voor KSVO is het nog koffiedik kijken, naar wie op het wedstrijdblad zal staan. Jesse Martens miste de partij in Merelbeke. Ook Jaan Vanwildemeersch, die zowel uit bij Westhoek als bij Merelbeke halfweg de tweede periode inviel, trainde niet. Nathan Mingiedi was dinsdag ziek. Ook Kristof Verspeeten heeft nog wat last aan de lies. Mathias Vercauteren, die op Merelbeke een zware hoofdwonde opliep na een botsing met ploegmakker Casper De Buysscher, deed wel een deel van de training mee. Binnenkort is Manu decuypere ook opnieuw beschikbaar.

Het verleden:

Ondanks een rijke geschiedenis met derby’s tegen ASA en Club Ronse, hebben KSVO en de fusieploeg mekaar nog niet zo heel veel ontmoet. In 13confrontteies, won KSVO slechts 2 keer en verloor 7 keer. 4 keer eindigde de derby op een gelijkspel.
In het seizoen 1990-1991 won SK Ronse 2 keer van KSVO. In eigen huis werd het een 2-3 nederlaag en op de laatste speeldag mocht SK in eigen de promotie vieren tegen KSVO. Het werd 2-1 met de winnende treffer in de laatste minuut. Daarna zakt KSVO weg tot 2de provinciale en zette SK Ronse zijn opmars naar 2de klasse in. Het was nadat KSVO rond de eeuwwisseling op 2 seizoenen tijd opnieuw zijn plaats in bevordering innam, dat beide ploegen elkaar opnieuw tegenkwamen. In het seizoen 1999-2000, won Ronse op de openingsspeeldag met 1-0, maar in de terugronde won KSVO, met nieuwbakken trainer Etienne De Wispelaere met 2-1. Voor KSVO was dit het begin van een lange remonte, richting behoud, SK Ronse promoveerde als kampioen naar 3de klasse. Pas in het seizoen 2007-2008, kwamen beide ploegen elkaar opnieuw tegen. Beide confrontaties eindigden op 1-1. SK Ronse promoveerde dat seizoen opnieuw naar 2de klasse. In 2009-2010 verloor KSVO kansloos met 3-0 voor de beker van België in Ronse. In 2010-2011 verloor KSVO met 2-0 in het Cruckestadion, de terugmatch werd 0-0. Het seizoen daarop promoveerde KSVO op zijn beurt naar 2de klasse, maar verloor wel opnieuw met 2-0 in Ronse. KSVO won in de terugronde op eigen veld met dezelfde cijfers. Daarna was het wachten tot het seizoen 2019-2020 voor een nieuwe derby, in de 2de amateurklasse. SK kwam met 2-3 winnen op KSVO, met de winnende treffer in blessuretijd. De terugmatch ging door de Coronacrisis niet door. Vorig seizoen haalde KSVO op speeldag 3 eindelijk nog eens een punt en scoorde het eindelijk nog eens een doelpunt in Ronse. De 1-1 kwam er in de slotfase, na een doelpunt van invaller Jelle Belmans.
 


Wedstrijd

zaterdag 30/10 om 18u00

RC. Harelbeke

V/S

K.S.V.O.


Stand

1

KSV Zwevezele

8

22

2

KVK Ninove

8

20

3

Olsa Brakel

8

19

4

KFC Sparta Petegem

8

18

5

KFC Merelbeke

8

15

5

KVV Zelzate

8

15

7

KSC Lokeren-Temse

8

13

8

FC Gullegem

8

12

9

KRC Gent

8

10

9

RC Harelbeke

8

10

11

KSC Dikkelvenne

8

9

12

RFC Wetteren

8

6

13

KSCT Menen

8

5

14

KVK Westhoek

8

4

15

K.S.V.O

8

3

15

KSK Ronse

8

3

Kalender

30/10

18u00

RC. Harelbeke

-

K.S.V.O.

07/11

14u30

K.S.V.O.

-

RFC Wetteren

14/11

15u00

KSC Lokeren-Temse

-

K.S.V.O.

20/11

19u30

K.S.V.O.

-

KSCT Menen

28/11

15u00

FOOTBALL CLUB GULLEGEM

-

K.S.V.O.

03/12

20u00

K.S.V.O.

-

RC. Gent

12/12

15u00

K.F.C. Sparta Petegem

-

K.S.V.O.

19/12

15u00

Olsa Brakel

-

K.S.V.O

Topscorers

1

Lorenzo Heirwegh

2

2

Kristof Verspeeten

1

2

Gilles Van Herreweghe

1

2

Milan Cambier

1

2

Omar Lekhechine

1