KSK Ronse en KSVO deelden na een boeiende derby de punten. Voor KSVO was het geleden van 2008, dat het nog eens een punt pakte op SK en dat het scoorde. Trainer Stefan Leleu was toen nog speler. Ronse miste zijn start met amper 1 punt uit 2 matchen. KSVO daarentegen kende de perfecte start met 6 op 6, maar stond wel voor de 3de keer in 8 dagen tijd op de grasmat. Het zit dus in een goede flow, maar het was toch afwachten, hoe de toch vrij jonge ploeg fysiek en mentaal voor de dag zou komen. Geen Lorenzo Heirwegh, Jelle Belmans wel terug op de bank Bij KSVO was Lorenzo Heirwegh uiteindelijk niet fit en werd vervangen op rechts door de pas 18-jarige Mano Decuypere. Wel terug was Jelle Belmans. Hij startte op de bank, naast doelman Van Gerven, Gheeraert en Jordy Janssens. Bij de thuisploeg ontbrak verdediger Mazouz. KSVO werd traditiegetrouw verwelkomt met de gekende ‘Buune Buune Buune klaakers’ gezangen van de Ronsische aanhang. Veel kansen in hoogstaande 1ste helft SK Ronse is gekend om furieus te starten en dat was ook in deze wedstrijd het geval. Falzone kreeg al vlug iets teveel ruimte op rechts, maar zijn schot was te slap om doelman Verbrugge te verontrusten. De thuisploeg zou echter al vroeg op voorsprong komen, na een lang uitgesponnen aanval op rechts, besloten met een voorzet van Falzone tot bij de vrijstaande Guede. Die trapte van in het half maantje zuiver in de benedenhoek voorbij de kansloze Verbrugge: 1-0 en een doemscenario voor KSVO. Ronse duwde door en bij KSVO was het alle hens aan dek. Thissen kwam dicht bij een nieuwe treffer, maar zijn schot werd afgeblokt. Na een sterk openingskwartier van de thuisploeg, ging de storm wat liggen en kwam KSVO beter in de match. Na een dubbelpass tussen Decuypere en Verstraete, zag laatstgenoemde zijn schot afgeblokt worden in hoekschop. Verstraete snoepte even later de bal af van een verdediger, maar zijn voorzet was net niet scherp genoeg om Verspeeten te bereiken. KSVO werd wel steeds beter. Verstraete werd weggestuurd op links en zijn voorzet werd dor Verspeeten binnengeduwd. De lijnrechter had echter nipt buitenspel gezien. Nauwelijks enkele tellen later, claimde KSVO een strafschop, toen een voorzet van Verstraete al dan niet met de hand werd afgeblokt. “Hands”, riep KSVO, de scheidsrechter oordeelde daar tot ongenoegen van geelzwart echter anders over. Iets voorbij het halfuur moest de thuisploeg al wisselen. Itou kwam ongelukkig neer en moest met een schouderletsel vervangen worden door Verbrugge. Martens stuurde Van Waeyenberghe de ruimte in. De voorzet van Jochen kwam tot bij de volledig vrijstaande Decuypere. Doelman Dannel gooide echter lijf en leden voor de bal en verhinderde zo de gelijkmaker. KSVO kwam er nog eens dichtbij na alweer een actie van Verstraete. Verspeeten botste uit een scherpe hoek alweer op doelman Dannel. Geen gelijkmaker voor KSVO en in de slotfase van de eerste helft was het opnieuw de thuisploeg die overnam. Loic Thissen werd diep gestuurd, maar Verbrugge had zijn hoek goed verkleind en stopte het schot van de spits. En Ronse kreeg plots een echte energie boost. Na knullig uitverdedigen bij KSVO, viel de bal voor de voeten van Sikumoya. Deze haalde verschroeiend uit, maar hij zag zijn schot uiteenspatten op het doelkader. Voor KSVO was het nu knokken om de rust te halen zonder verdere schade. Guede zag een schot afgeblokt worden door de Oudenaardse verdediging. De bal viel voor de voeten van Verbrugge, maar die zag zijn naamgenoot uitpakken met een heel knappe redding. Gerust werd er met een 1-0 voorsprong na een eerste helft die op geen enkel moment verveelde. Jelle Belmans: invallen en scoren Zouden we evenveel vuurwerk krijgen in de 2de helft? Beide ploegen hadden immers heel wat energie verbruikt in de 1ste helft. De openingsfase van de 2de helft verliep vrij rommelig met veel verkeerde inspeelpasses aan beide kanten. Het 1ste kansje was voor KSVO, maar Mulliez kon onvoldoende bij de voorzet van Van Waeyenberghe en kreeg de bal niet binnen het kader. Aan de overkant was het Thissen die voor een snelle counter zorgde. Hij schoot echter naast het doel. Jelle Belmans kwam ondertussen de jonge Decuypere vervangen en daardoor schoof Van Herreweghe een bank vooruit. En hij zette zich meteen door. Doelman Dannel had heel wat moeite met zijn voorzetschot, dat hij van onder de lat moest duwen. Verspeeten recupereerde de bal, maar vond uit een scherpe hoek opnieuw de doelman op zijn weg. Ronse kreeg nu ruimte om te counteren, maar speelde het telkens onvoldoende uit. Zo verslikte Thissen zich in zijn controle en knalde Sikumoya wild over. Het klokje tikte verder in het voordeel van de thuisploeg, die bij elke spelhervatting ruim de tijd nam. In de slotfase rechtte een wat moegestreden KSVO toch nog de rug. Mingiedi dolde met zijn tegenstanders ter hoogte van de hoekschopvlag en vond met een voorzet Verspeeten aan de eerste paal. Hij devieerde de bal met het hoofd tot aan de 2de paal waar de ongedekte Belmans de bal simpel binnenkopte (1-1). KSVO had zijn gelijkspel beet en moest dit nog een 10-tal minuten verdedigen. De thuisploeg probeerde nog in de slotfase, maar verder dan een schot, schuin voor doel van Falzone kwam het niet meer. Ook een ultieme hoekschop in de ‘Dying Seconds’ leverde niets meer op. KSVO behoudt 5 punten kloof met KSK Ronse Zo eindigde deze boeiende derby… op een typische derby-score. De 1ste helft was van beide kanten van een technisch hoogstaand niveau. In de 2de helft was het meer knokken en bikkelen om de bal. Uiteindelijk kunnen beide kampen zich wellicht verzoenen met dit gelijke spel. KSVO pakt na een Engelse week met 2 gevaarlijke uitmatchen een knappe 7 op 9 en houdt zo buur Ronse op 5 punten afstand. Na 12 jaar brak KSVO eindelijk met de traditie, dat het niet kan scoren of punten pakken op het veld van SK Ronse. Wedstrijdinfo: KSK RONSE Dannel, Foucart, Jourquin, Milokwa, Guede, Thissen, Sikumoya, Itoua (32’ Verbrugge Gueric), Falzone, Sylla (61’ Chrif) en Fichex (75’ De Kerf) KSVO: Verbrugge Gillian, Van Herreweghe, Lekhechine, Mulliez, Van Waeyenberghe, Vandenheede (70’ Gheeraert), Mingiedi, Verstraete, Martens, Decuypere (66’ Belmans) en Verspeeten Doelpunten: 6’ 1-0 Guede 83’ 1-1 Belmans (assist Verspeeten) Gele kaarten: Fichex (KSKR), Vandenheede en Decuypere (KSVO) Wedstrijdleiding: De Couvreur Hannes - Borremans Maxime - Verheye Tom