Stefan Leleu is vanaf dit seizoen opnieuw in de Oudenaardse dug-out te bewonderen als trainer. Omwille van privéredenen deed hij vorig seizoen een stap terug en werd sportief manager. Geniet van een sportieve kijk op KSVO en het komende seizoen, door de ogen van de trainer die terugkeert naar ‘zijn’ club, waar hij eigenlijk nooit echt is weg geweest.

“Ik heb de geur van het gras gemist, maar vooral de interactie met de spelers”

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Stefan Leleu is opnieuw trainer van KSVO, na een door omstandigheden gedwongen pauze van een jaar. “Ik heb de geur van het gras gemist, maar vooral de interactie met de spelers”, begint onze trainer dit interview. “Dat laatste houdt ons jong en als je dan nog samen kunt groeien en iets moois kunt neerzetten, geeft dat uiteindelijk een fantastisch gevoel, samen met die spelers”.
De start van zijn nieuwe campagne als trainer wordt natuurlijk overschaduwd door de beperkingen die er zijn door de Covid-19 crisis. In aanloop naar de voorbereiding op de nieuwe competitie, viel alles plots stil. Hoe kunnen voetballers in zo een situatie hun conditie onderhouden? Kregen ze een speciaal programma mee? “De spelers kregen vanaf april regelmatig een programma doorgestuurd om hun conditie te onderhouden en dat werd vrij goed opgevolgd,” verduidelijkt Stefan Leleu. “Ze deden dat door te fietsen, lopen, tennissen, fitness en nog veel meer, elk op zijn manier. Het was zaak om klaar te zijn tegen dat de eigenlijke voorbereiding begon. We hebben dat ook strikt gemonitord en ik moet zeggen dat de spelers het opgelegde schema goed hebben opgevolgd. Toen de trainingen eind juni begonnen, merkte ik meteen een goede basisconditie. Ook bij het begin van de 2de golf, werd hen op het hart gedrukt om individueel te blijven werken aan de conditie en ook hierover was ik tevreden.

“Heel tevreden over deze kern en de nieuwkomers. Ze zijn een meerwaarde.”

Sinds zijn vorige passage als trainer, onderging de kern een ware metamorfose. “Ik ben heel tevreden over deze groep en de nieuwkomers. Het zijn stuk voor stuk meevallers en ze hebben allen de goede mentaliteit. Ze passen ook in het plaatje en ze tonen de nodige ambitie. Dat stemt mij tevreden. Ze hebben allen hun specifieke kwaliteiten ik heb nu al het gevoel dat er geen enkele miskoop tussen zit. Velen kunnen en zullen nog groeien en hebben nu al de stap naar hoger en beter gezet. Het is ook uitkijken of de jonge spelers in de kern zoals bijvoorbeeld Robbe Vandenheede en Gilles Van Herreweghe hun prestaties en groei kunnen bevestigen, maar daar ben ik van overtuigd. Ook wat ik al heb gezien van de nieuwe jongelingen zoals bijvoorbeeld Ruben Mussche, Casper De Buysscher en Mano Decuypere, stemt mij tevreden. Ewoud De Preester en Arne Lagache mogen nu ook proeven van de trainingen met de hoofdmacht. We hebben een uitgebalanceerde kern en we kunnen met de aanwezige kwaliteit zeker schuiven en veranderen. Conditioneel staat het goed en de spelers weten ook waar ze aan toe zijn. Iedereen weet ondertussen hoe er moet gespeeld worden en wat van hem wordt verwacht.”
In de voorbereiding kregen 24 spelers ruim de kans om zich te bewijzen. Straks, als de competitie begint, mogen er slechts 15 op het wedstrijdblad staan. “Mijn ploeg beseft dit en de spelers weten dat ze zich verder moeten bewijzen tijdens de traingen. Dat houdt hen wel scherp en gemotiveerd. De sterkte van een ploeg is de bank, waarover het kan beschikken.”
In de oefencampagne gingen de ballen er tot op heden vlot in. “Ik ben inderdaad tevreden met wat ik tot op heden heb gezien in die oefenwedstrijden,” zegt onze trainer. “we kregen toch ook al wat te maken met enkele gekwetsten. Jaan Vanwildemeersch begon met een conditionele achterstand aan de voorbereiding en heeft nu de naweeën van een kwalijke trap, geïncasseerd in de match tegen Rebecq. Nieuwkomer Nathan Mingiedi had ook last van een blessure, maar is ondertussen terug en pikt nu goed de draad op. Jelle Belmans en Mathias Vercauteren zijn ook eventjes out. Wordt er te fel getraind? Ik denk het niet, want de letsels van Mathias en Jaan zijn zuiver contactblessures.

“Voetjes op de grond houden en verder werken”

Stefan beschikt over een gretige, gemotiveerde en leergierige groep. Dat zagen we ook afgelopen zondag op het veld van SC Out-Hoegaarden. “Ik was heel tevreden met de reactie van onze ploeg in die wedstrijd. Het was een test om te zien hoever we nu al staan als het al echt om de knikkers gaat, ook al was dat ‘maar’ een bekermatch. We komen op 0-2, maar dan knokt de thuisploeg zich vlug op gelijke hoogte. De reactie na die gelijkmaker stemde mij tevreden. Mijn team liet zien dat het nu reeds de juiste mentale weerbaarheid heeft en nam de match weer in handen met de 2-3 tot gevolg. In de slotfase was het wel knokken en was er wat paniek. Er werd op dat moment ook onvoldoende uit gevoetbald en daar moet nog aan gewerkt worden. Dit moet beter. Nogmaals: ik ben heel tevreden over de kwaliteit van deze spelersgroep, maar we zijn er bijlange nog niet. Iedereen had al een ‘Waaw’-gevoel en was mild euforisch, na de afgetekende zege tegen Rebecquoise, maar er is nog werk. Maar de spelers hebben potentieel, een grote groeimarge en hebben al serieuze stappen gezet.

“Niemand weet wat het komende seizoen in petto heeft”

Over waar KSVO dit seizoen gaat eindigen, zegt de trainer het volgende: “Dit wordt een rare competitie, we zitten nog in de beker, waar we wel de volgende ronde willen bereiken. Maar dat kan ten koste gaan van een overvolle kalender, de komende maanden. Er zullen regelmatig midweekmatchen zijn om alles in te halen en we hebben ook geen zicht wat de Corona-problematiek gaat brengen. Er kan dan ook nog eens een strenge winter zijn, die roet in het eten strooit. Sommige zaken hebben we helaas zelf niet in handen. Het is belangrijk dat we van in het begin goed mee zijn.”
Over de sterkte van de andere ploegen in onze reeks, heeft Stefan nog niet echt zicht. KSVO wordt door onze tegenstanders wel naar voorgeschoven als 1 van de kandidaten voor de oppergaai.
“We gaan daar moeten mee omgaan, maar ik verwacht zeker SK Ronse als kandidaat en ook KRC Gent heeft de nodige ambitie. En dan heb je nog de ploegen die voor verrassingen kunnen zorgen. FC Gullegem, mogelijk onze 1ste tegenstander in de competitie en Zwevezele zijn ook ploegen met heel wat kwaliteiten. Bovendien zijn er altijd ploegen die de revelatie van het seizoen worden en heb je natuurlijk heel veel derby’s en je weet hoe het daarin soms kan spoken.”

“We zullen rekening moeten houden met overvolle kalender”

Komende zondag wacht FC Ganshoren in de volgende ronde van de Croky Cup. Alweer een stap in het onbekende. “Doorstoten in de beker zorgt voor een leuke match tegen naar alle waarschijnlijkheid FCV Dender. Maar dat geeft dan weer een dubbel gevoel,” meent Stefan. “Als die match tegen FC Gullegem door het bekeravontuur wordt verschoven, is er wel een probleem, want zoals gezegd, biedt de kalender niet veel extra ruimte. Zo zal er waarschijnlijk in het 1ste weekend na nieuwjaar (3 januari 2021) al moeten gespeeld worden en ook 11 november zit daar zeker al tussen. En de kans dat het eindresultaat van de 1ste periode pas in februari, of zelfs maart zal gekend zijn, kan ook voor rare toestanden zorgen. Het belangrijkste is, dat deze groep klaar is en dat er een oplossing is voor de zaken, die we als voetbalclubs momenteel zelf niet in handen hebben,” besluit Stefan Leleu deze babbel.

Op de foto zien we Stefan, samen met voorzitter Kurt Vandeputte, met het logo en de nieuwe slogan op de achtergrond. ‘One team, One dream’: symbolischer kan bijna niet!