Kampioen spelen, niet willen promoveren omwille van geen licentieaanvraag, het jaar daarop in dezelfde reeks aantreden en degraderen: het moet zowat een unicum zijn in de geschiedenis van het Belgische voetbal, maar het overkwam Royal FC Knokke wel. Onze komende tegenstander blijft echter ambitie uitstralen met onder meer een volledig vernieuwd sportcomplex met kunstgras.

Op 5 seizoenen tijd van 2de provinciale tot kampioen hoogste amateurklasse

RFC Knokke zakte in 2012 nog naar 2de Provinciale, maar toen ging het plots vlug de goede richting uit. Het kon al na 1 seizoen via de eindronde terugkeren naar 1ste provinciale. Het werd meteen kampioen en mocht zo in 2014 na 67 jaar provinciaal voetbal opnieuw aantreden in de nationale reeksen. Na een jaartje ervaring opgedaan te hebben, mocht het in 2016 alweer een titel vieren. De promotie van bevordering naar de nieuw opgerichte 2de klasse amateur was de 3de promotie in 4 seizoenen. En nog was de honger niet gestild: Knokke werd 2 seizoenen terug prompt opnieuw kampioen en mocht zo voor het eerst in zijn bestaan in de 1ste klasse amateurs aantreden. FC Knokke was vorig jaar de absolute revelatie en speelde in de Play off zelfs kampioen. Het moet wel gezegd worden dat SK Lommel na 30 speeldagen op de 1ste plaats eindigde en dank zij zijn licentie de stap naar 1B maakte. FC Knokke vroeg geen licentie aan, maar werd dus wel kampioen. Maar het sprookje kreeg echter geen vervolg. Ondanks de ambitie en de nodige versterking, werd het afgelopen seizoen een rampseizoen. Hij die voor aanvang van het afgelopen seizoen zou durven gokken hebben op een degradatie van de kustploeg, zou hieraan een aardig stuivertje hebben verdiend. FC Knokke degradeerde samen met ASV Geel, Eendracht Aalst en KSVO naar de 2de amateurklasse. Maar het verhaal stopt hier echter niet. Vorig seizoen speelde FC Knokke zijn thuiswedstrijden op het veld van Heist, omdat de huidige infrastructuur volledig werd vernieuwd. Het prachtige stadion van Knokke wordt vaak gebruikt door de Rode Duivels, FC Brugge en RSC Anderlecht, die elk jaar graag komen afgezakt naar de kust. De Kustploeg zet zijn ambities kracht bij en investeerde er in een nieuw kunstgrasveld en pakte de accommodatie fors aan. Tribune en kleedkamers zijn immers ook vernieuwd. Met die vernieuwde infrastructuur en vele, vooral jonge nieuwkomers, wil RFC Knokke zo vlug mogelijk die verloren plaats opnieuw innemen.

Opnieuw in zee met succestrainer Yves Van Borm

Yves Van Borm, aandachtig toeschouwer tijdens de match tussen Mandel United en KSVO, werd halverwege het vorige seizoen bedankt voor bewezen diensten. Hij kwam echter na een mislukte passage bij Eendracht Aalst in maart, na de ook al weinig succesvolle passage van Lorenzo Staelens als zijn opvolger bij Knokke, opnieuw aan boord van het reeds gezonken schip. Hij moest het huzarenstukje van enkele seizoenen terug opnieuw proberen over te doen. Toen speelde hij 3 keer na elkaar kampioen met FC Knokke en kon rustig toewerken naar dit seizoen.
FC Knokke begon met een overtuigende 1-4 zege op Westhoek aan het nieuwe seizoen. De week erna kon het pas in de slotfase afstand nemen van SK Sint-Niklaas (2-1). Op Zwevezele werd het een 1-1 gelijkspel, meteen het eerste puntenverlies voor de Kustjongens en het eerste puntje voor de thuisploeg. In eigen huis kende Knokke geen probleem met Merelbeke (3-0). Op Menen (1-4) en tegen Dikkelvenne (3-1) werd vlot gescoord en 2 keer gewonnen. Verrassend was de 2-1 nederlaag bij KSV Temse dan weer wel. De topper tegen Mandel United werd met 2-1 gewonnen en vorige week kwam de ploeg niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Het mocht op Gullegem wel een kaarsje branden voor doelman Dhoest, die in de slotfase een strafschop uit zijn kooi hield en hierdoor zijn ploeg in polepositie voor het behalen van de 1ste periode hield.
RFC Knokke trof reeds 20 keer raak. Aaron Vanfleteren is topschutter met 6 doelpunten, gevolgd door Tom De Sutter, die 5 keer raak trof. Simon Savatte scoorde 3 treffers en Daniel Oliveira 2. De overige doelpunten kwamen van Jarric Buysse, Dylan Descheemaecker, Liam Perez en Sebastiaan De Wilde, die elk 1 keer raak troffen. De verdediging incasseerde 8 tegentreffers en doelman Dhoest kan 2 clean sheets voorleggen.
FC Knokke won dit seizoen 6 keer en speelde 2 keer gelijk. Het verloor 1 keer en dat geeft een totaal van 20 punten uit 9 matchen. Knokke deelt de leidersplaats, samen met Gent Zeehaven. KSVO volgt als 3de op 1 puntje van het leidersduo.

Strijd om 1ste periodetitel

KSVO kan dus nog periodekampioen worden. Daarvoor moet het echter zelf winnen en hopen dat KRC Gent-Zeehaven dat niet doet in eigen huis tegen FC Gullegem. Bij Knokke FC zijn wel enkele belangrijke afwezigen, maar dat is ook het geval bij KSVO. “Iedere ploeg heeft geblesseerde spelers en kan dus vanuit de beide partijen niet als een excuus worden aanzien,” reageert trainer Stijn Meert. “Deze wedstrijd wordt voorbereid zoals de vorige wedstrijden. Zo moeten we lessen leren uit het verlies op Mandel United, waarbij het een zo goed als identieke situatie was voor KSVO. Ook toen moesten we op bezoek bij één van de absolute topfavorieten. FC Knokke is dé titelkandidaat. Het is een club met een goede structuur en ze stralen dan ook die ambitie uit. Aan ons om als een stevig blok weerwerk te bieden. Het team beschrijven is een ganse klus. Ze beschikken over veel ervaring en veel technische kwaliteiten, waarmee ze verzorgd voetbal brengen. Wij vatten de wedstrijd aan zoals de vorige. Geen druk, geen topwedstrijd maar wel proberen een goede prestatie te leveren.”

Spelersinfo:

Bij KSVO geen extra gekwetsten. Met uitzondering van de langdurig geblesseerden Daan Van Gijseghem, Lander De Keersmaeker en Sören Dutoit kon trainer Meert over een fitte kern beschikken

Het verleden:

Bijna dag op dag 1 jaar geleden, op zondag 4 november 2018, speelde KSVO onder een stralende herfstzon één van zijn meest bewogen matchen ooit. Na bijna 75 minuten achter een ongrijpbare bal te hebben gehold, boog KSVO op 4 minuten tijd een 3-0 achterstand om in een 3-3 tussenstand. In de slotfase ranselde de dit seizoen onfortuinlijke Sören Dutoit nog een gemaakt doelpunt uit zijn kooi, waarop KSVO op de tegenaanval voor de winnende treffer zorgde (3-4). Ook de terugmatch werd gewonnen, zij het met iets mindere spectaculaire 2-1 cijfers.
In het seizoen 2017-2018, het seizoen waarin het de titel behaalde, was Knokke veel te sterk voor KSVO. In eigen huis werd wel nipt met 1-2 verloren, maar aan de kust was KSVO kansloos. Het werd een 4-0 pandoering.

Wedstrijdinfo:

Seizoen 2019-2020 2de Klasse Amateurs: speeldag 10
Wedstrijd: R.KNOKKE FC. (00101) - K.SV.OUDENAARDE (00081)
Datum en uur: Zondag 3 november 2019 om 14h30
Plaats: Cmp: Knokke RFC Stadion Olivier / Terrein 1
Adres: Smedenstraat 93 in 8300 Knokke-Heist
Wedstrijdleiding: Ghijselincks Rune - Vande Velde Timmy - Sanders Thomas