KSVO wist wat het zelf moest doen om het verblijf in de hoogste amateurklasse met nog een jaar te verlengen: zelf winnen en hopen dat Aalst niet zou verliezen in een rechtstreeks duel tegen Dessel Sport. In alle andere gevallen wenkte een vergiftigd geschenk in de vorm van een reeks barragematchen of de rechtstreekse degradatie.

Afscheid van een monument
Voor de wedstrijd werd de afscheidnemende Luc De Jaegher nog in de bloemetjes gezet. Na 20 jaar te hebben gefungeerd als doelwachterstrainer, stopt hij er mee. Neem zijn jaren als doelman er nog eens bij en je mag gerust zeggen dat Luc een clubicoon zal blijven. Bedankt Luc, jij hoort thuis in de galerij van de allergrootsten in de 100-jarige geschiedenis van KSVO en je krijgt meer dan een vermelding in ons eeuwboek.

Furieus begin van RWDM

Voor het eerst sinds lang kon trainer Leleu nog eens rekenen op een uitgebreide kern. We zagen eindelijk nog eens centraal op het middenveld het duo Vanwildemeersch-Van Ruyskensvelde. Ook Van Waeyenberghe keerde terug uit blessure en startte als linksback. RWDM stond, ondanks, dat het niets meer te winnen of te verliezen hadden, nagenoeg compleet. Het liet meteen zien dat het een ploeg is met heel veel mogelijkheden, want het zette KSVO meteen onder druk. KSVO geraakte niet los uit de omknelling en moest een handvol hoekschoppen weggeven. Bova en Mbuba waren met hun snelheid ook nog eens ware gesels voor de Oudenaardse verdediging. Liard trapte een afgeweerde hoekschop in 1 tijd over en even later mocht KSVO zich gelukkig prijzen, dat alweer een hoekschop via Mbuba en een Oudenaards lichaamsdeel via de lat verdween in… alweer een nieuwe hoekschop. RWDM is een ploeg die niet alleen de pressing kan spelen, maar ook levensgevaarlijk is in de omschakeling. Zo moest Dutoit enkele keren heel ver uit zijn doel komen om de aanvallers af te stoppen en toonde Van Gyseghem zich zeer sterk in de “man-tegen-man”-situaties. Halverwege de 1ste helft ging de storm toch wat liggen en kwamen er ook kansen. Vervaecke devieerde met het hoofd tot bij Verstraete, die zijn dropschot zag stranden op de bovenkant van het doel. Mbuba probeerde in een duel met Dutoit een strafschop te versieren, maar hij kreeg prompt geel voor een schwalbe. Op slag van rust begon KSVO zijn draai te vinden en Verstraete zag zijn gevaarlijke voorzet voor de aanstormende Vervaecke nog net gedevieerd worden in hoekschop. Op slag van rust een bijna identieke situatie. Deze keer was het Heirwegh met een gevaarlijke voorzet naar de inlopende Vervaecke. De deviatie van Dempsey ging via een bezoekend been in hoekschop. Aan de rust sijpelden de tussenstanden binnen en vooral Aalst dat in het verlies stond was geen goed nieuws voor KSVO, dat op dat moment op de barrageplaats stond.

2 assists van Verstraete

De 2de helft leek een kopie te worden van de 1ste, want na 120 seconden was het al 3 keer gevaarlijk geweest voor de Oudenaardse kooi. Mbuba geraakte gelukkig niet voorbij Dutoit. Maar ook nu knokte KSVO zich opnieuw in de match. Na een mooie combinatie op rechts, zwiepte Verstraete de bal naar de 2de paal, waar Van Ruyskensvelde te veel moest achterover leunen en zo geen kracht kon zetten op zijn kopbal. “Ollie” begon zijn draai te vinden en zag zijn schot afgeblokt worden in de zestienmeter. Ook de rebound van Heirwegh strandde op een bezoekend lichaamsdeel. Aan de overkant pakte Bova nog eens uit met een gevaarlijke rush, die eindigde in hoekschop. Op het uur was KSVO er plots heel dichtbij. Opnieuw Ollie zette met Vervaecke een combinatie op en deze laatste kwam in schietpositie. Zijn schot werd echter heel knap gered door Santos Pravos in hoekschop. KSVO trok zich wel op aan die kans. Heirwegh begon op rechts ook meer de achterlijn te halen en zorgde met zijn gevaarlijke voorzetten toch voor paniek bij de bezoekers. RWDM leed balverlies op het middenveld en via Heirwegh kwam de bal bij Verstraete, die bliksemsnel de vrijstaande Martens bediende. Onze kapitein leek te ver te moeten uitwijken, maar trapte de bal toch met een lage schuiver tegen de netten: 1-0, gevold door een ontlading en stiekem hopen dat Aalst zijn achterstand ondertussen kon ombuigen. Bij RWDM was het vet nu wel van de soep en het was een wonder dat de bal niet op de stip ging toen Martens Van Waeyenberghe weg stuurde in de zestienmeter. Die kreeg in volle ren een geweldige por in de rug, maar tot iedereens ontgoocheling ging de bal niet op de stip. Even later was KSVO dicht bij de geruststellende 2-0, toen een verre uittrap van Dutoit bijna leidde tot een owngoal. Die 2-0 kwam er toch toen Verstraete de ingevallen Boguhe vond in de zestienmeter. Onze jonge zwarte parel demonstreerde zijn kunnen door zijn mannetje uit te schakelen en de bal ijzig kalm tegen het netje te leggen: 2-0, wedstrijd gedaan en alle aandacht ging naar de tussenstanden op de andere velden.

Seizoen kan nog lang duren

Helaas, Aalst ging in eigen huis onderuit, waardoor het samen met ASV Geel en FC Knokke degradeert en KSVO verwijst naar de barragematchen. KSVO valt hier pas in, in de halve finales. Die worden net als de finale in een heen- en terugmatch beslist. Een vergiftigd geschenk, wat KSVO moet pas binnen 3 weken aan de slag en zal in geval het de finale kan bereiken, moeten spelen tot begin juni. Wetende dat er eind juni al enkele matchen tegen 1ste klassers staan geprogrammeerd en enkele spelers in mei reeds hun verlof hebben geboekt, zal er heel wat moeten geschikt en georganiseerd worden…

Wedstrijdinfo:

KSVO: Dutoit, De Wilde, Van Gyseghem, De Keersmaeker, Van Waeyenberghe, Van Ruyskensvelde, Vanwildemeersch (91’ Sarr), Martens (92’ Wantens), Heirwegh, Verstraete en Vervaecke (87’ Boguhe)

RWDM: Santos Pravos, Cabeke, Liard, Mbuba, Brouckaert, Diarra (78’ Weuts), Ruyssens, Fabre, Bova, Kindermans, Celestine (78’ Bah)

Doelpunten:

70’ 1-0 Vervaecke (Verstraete)
89’ 2-0 Boguhe (Verstraete)

Gele kaarten: Mbuba (RWDM en Van Ruyskensvelde (KSVO)

Wedstrijdleiding: Lefever Robin - Vande Velde Timmy - Verhelle Kenneth