KSVO ging bij rode lantaarn FC Knokke op zoek naar minstens een punt. Verliezen was uit den boze, want dan kwam Knokke terug tot 4 punten van KSVO. De Kustploeg ontpopte zich het voorbije seizoen zowel in de competitie als in de talrijke oefenmatchen tot een zwart beest. Tijd om de puntjes op i te zetten? KSVO nergens in 1ste helft Bij KSVO ontbrak Lars Wantens. Hij sukkelt met de adductoren en was niet wedstrijdfit. Hij werd op de linksback vervangen door Mathieu D’hoore. Bij KFC Knokke zat Aaron Dhondt op de bank en ontbrak ook Michael Clepkens. Hij werd vervangen door Justin Verlinden, zoon van gewezen Club Brugge doelman Danny Verlinden. Wel aan de aftrap was de zoon van Lorenzo Staelens, Alessio, speler die telkens scoort als hij tegen KSVO mag spelen. FC Knokke speelde ondanks zijn penibele situatie niet met de bibber op het lijf, integendeel. Na 5 minuten had het doelhout al 2 keer redding gebracht voor KSVO. Eerst profiteerde Staelens van Oudenaards balverlies ter hoogte van de hoekschopvlag. Hij vond de inlopende Vandewalle die de bal tegen de onderkant van de lat kanjerde. Nauwelijks enkele minuten later kreeg Knokke een vrije trap op links. En kolfje naar de hand van specialist Staelens, die perfect voortrok tot bij Van Eyck, die ook zijn poging zag stranden tegen de onderkant van de lat. Dubbele pech voor de thuisploeg, een langgerekte “oef”-kreet bij de bezoekers. Knokke bleef de dominante ploeg in de openingsfase en een kopbal van Van Eyck ging maar net naast. KSVO kreeg geen grip op het middenveld en pas op het kwartier was er een eerste dreiging, toen Vervaecke zich in zijn typische stijl voorbij zijn belager wurmde, maar zijn schot werd afgeblokt. Na die sterke openingsfase moest Knokke nu ook wat gas terug nemen en KSVO herstelde het evenwicht. Doelkansen bleven dan ook uit. De thuisploeg kreeg in die 1ste helft wel een rits hoekschoppen, maar enkel Staelens kon nog even voor gevaar zorgen. Zijn kopbal strandde op Dutoit. Aan de overkant kreeg KSVO halverwege de eerste helft zijn 1ste hoekschop. De kopbal van De Wilde zoefde over. En plots viel een doelpunt letterlijk en figuurlijk uit de lucht. Na wat flipperkastvoetbal werd een hoge bal achter de Oudenaardse verdediging gedropt. De boomlange Van Eyck was een fractie vlugger op de bal dan Dutoit en kopte over onze doelman de 1-0 tegen de touwen. KSVO kon geen vuist meer maken voor de rust en het zag er naar uit dat tijdens die rust een dosis peptalk zou nodig zijn om het wedstrijdbeeld te doen kantelen. KSVO kwam immers zeer zwak voor de dag. Het ging van kwaad naar erger in 2de helft, maar… Maar nauwelijks afgetrapt in de 2de helft, of KSVO stond al op een dubbele achterstand. Vandewalle haalde de achterlijn en gaf voor doel, waar Van Gyseghem de bal ongelukkig beroerde met de dij en deze tegen de netten zag verdwijnen (2-0). Het werd bijna onmiddellijk 3-0, maar Dutoit pakte heel knap het schot van Van Eyck. KSVO probeerde met steriel aanvalsspel de bakens te verzetten, maar dat lukte niet. Na een vrije trap kopte Vervaecke over en naast en zag ook De Keersmaeker zijn kopbal maar net over doel gaan. Knokke kreeg nu de ruimte en kon counteren. De Cuyper besloot 1 van die counters nipt naast. Stefan Leleu gooide dan maar Turcan en Sarr in de strijd maar zij konden de match aanvankelijk ook niet doen kantelen, integendeel. Vandewalle werd door de verdediging gestuurd, maar Dutoit redde alweer knap. Even later claimden de thuisspelers voor strafschop, na een forse duw in de rug van Van Eyck, maar de ref zag er geen graten in. Geen probleem voor Knokke want enkele seconden later kreeg de thuisploeg een vrije trap, dicht bij de zijlijn. Staelens trapte die op zijn gekende manier en de bal zeilde voorbij alles en iedereen, Dutoit incluis, tegen de netten: 3-0 en wedstrijd gespeeld, dacht men. En het zag er nog slechter uit voor KSVO, toen Van Gyseghem hinkend naar de kant moest. Hij werd vervangen door Gilles Van Herreweghe. Voor KSVO was het nu echt hopen op een mirakel om toch nog iets te maken van deze match. Maar mirakels gebeuren niet elke dag, maar af en toe gebeurt er toch eentje op een moment dat niemand het nog verwacht. ...Lorenzo Heirwegh werd plots man van de match! Net op het moment dat we bijna waren ingedommeld en ons de vraag stelden of we niet beter in de heerlijke herfstzon een strandwandeling zouden doen in plaats van de laatste 20 minuten af te zien in de tribune, kreeg KSVO een vrije trap, schuin voor doel. Lorenzo Heirwegh trapte die strak voor doel, waar Turcan de bal binnenkopte: 3-1 en toch een eerredder voor KSVO. Maar nauwelijks een minuut later kreeg KSVO een nieuwe vrijschop op dezelfde plaats. Copy/Paste van het eerste doelpunt en ditmaal was het Sarr die de bal via een verdediger binnenkopte: 3-2 en op 1 minuut tijd lag de match weer helemaal open. Je zag de angst en twijfel in de gelederen van Knokke sluipen en het vertrouwen groeien bij KSVO. En jawel: er was een klein mirakel in de maak. 10 minuten voor het einde kreeg KSVO een hoekschop. Het was Lorenzo Heirwegh die met zijn 3de assist van de match voor de gelijkmaker zorgde. De Keersmaeker kopte de perfect aangesneden hoekschop staalhard tegen de touwen (3-3). Knokke werd plots opnieuw wakker en na een vlotte combinatie op rechts, kreeg Staelens de perfecte kans om met zijn 2de van de namiddag zijn ploeg opnieuw op voorsprong te brengen. Hij trapte echter van dichtbij voor een open doel hopeloos naast. Knokke ging voor de overwinning, waardoor KSVO ook wel meer ruimte kreeg. De absolute suspense zat in de slotfase. Sören Dutoit pakte uit met een mirakelredding op een dichte poging van Vandewalle en hield zo zijn ploeg op een gelijkspel. Maar KSVO was plotseling bliksemsnel in de omschakeling. Van Waeyenberghe ging door op links, kapte zijn mannetje uit en gaf de perfecte assist op Heirwegh, die het met buitenkantje voet heel mooi afmaakte (3-4). Dolle vreugde bij KSVO, ongeloof bij de thuisploeg. Lorenzo was ongetwijfeld de man van de match met 3 assist en 1 doelpunt. Hij pakte dan ook in de slotfase nog een “slimme” gele kaart, toen de thuisspelers op eigen helft een ultieme aanval probeerden op te zetten. Na het Mirakel van Vitosha Sofia nu het Mirakel van Knokke-Heist Dit droomscenario kon niemand voorspellen. KSVO was 70 minuten niet aanwezig en stond verdiend 3-0 in het krijt. Knokke had de zaak onder controle. En plots kantelde de match volledig. Dit is waarschijnlijk de strafste remonte ooit van KSVO in de laatste 50 jaar. In het seizoen 2001-2002 lukte het KSVO, toen in 4de klasse, om tegen Blankenberge een 0-3 achterstand om te buigen in een 4-3 voorsprong. Maar in de slotfase kwam de kustploeg toch nog gelijk (4-4). Maar deze match gaat ongetwijfeld de geschiedenis in als 1 van de strafste remontes ooit. We kennen allemaal ongetwijfeld nog het Mirakel van Vitosha Sofia, toen FC Antwerp in de slotminuten nog een 1-3 achterstand omboog in een 4-3 zege met kwalificatie voor de volgende ronde van de Europa-Cup tot gevolg. Ook Anderlecht zag ooit op Werder Bremen een 0-3 voorsprong 20 minuten voor affluiten nog omgezet worden in een 5-3 nederlaag. Maar wat KSVO presteerde is toch ook historisch en maakt in de stand een wereld van verschil uit. In geval van een nederlaag kwam KSVO terecht in troebel water. Door de zege bedraagt de kloof met het arme FC Knokke nu 10 punten. KSVO staat nu 5 punten boven de barrageplaats, maar wat belangrijk is: het tankte nu heel veel vertrouwen voor zijn komende opdracht tegen Dessel Sport. Wedstrijdinfo: RFC Knokke: Verlinden, Vanraefelghem, Biemans (46’ Djoum Kammeng), Pierre, Vandewalle, Savaete, De Cuyper (78’ Van De Velde), Staelens, Mestdagh, Buysse en Van Eyck KSVO: Dutoit, De Wilde, De Keersmaeker, Van Gyseghem (70’ Van Herreweghe), D’hoore (53’ Sarr),, Van Ruyskensvelde, Van Waeyenberghe (83’ Sarr), Heirwegh, Martens, Verstraete en Vervaecke (58’ Turcan) Doelpunten: 32’ 1-0 Van Eyck 46’ 2-0 Van Gyseghem (Owngoal) 66’ 3-0 Staelens 74’ 3-1 Turcan (Heirwegh) 75’ 3-2 Sarr via bezoekend been (Heirwegh) 80’ 3-3 De Keersmaeker (Heirwegh) 87’ 3-4 Heirwegh (Van Waeyenberghe) Gele kaarten: De Cuyper (RFCK) en Heirwegh (KSVO) Wedstrijdleiding: REF:DHONT KENNETH(22), AR1:PATROUILLE TOM(4), AR2:LAKIERE GLENN(11)